Mithocondria

Foarte pe scurt, mithocondria este o celula care se gaseste in toate vietuitoarele si are foarte multe functii in organism, una dintre ele fiind respiratia celulara si metabolismul organismului. Activitatea acestei celule influenteaza si distrugerea lanturilor de ADN din organism si tot prcesul de imbatranire. Ce m-a frapat pe mine a fost un paradox pe care incerc sa il inteleg: mithocondria este activa in prezenta oxigenului! Oxigenul este un gaz foarte reactiv dupa cum se stie, iar cu cat este mai bogat in aceasta celula, cu cat concentratia de oxigen din cadrul celulei creste, iar mithocondria este mai activa. Si de aici o intreaga poezie…

Am vazut intr-un film pe care nu pot sa il pun pe net (nu pot la modul fizic, adica nu am cum) ca mecanismul acestei celule atat de “aerobice” a fost in mare masura inteles si s-a experimentat o reactie in prezenta unei anumite substante sintetice. Rezultatul a fost ca toate vietuitoarele tratate cu acel elixir al tineretii aproape ca si-au dublat durata de viata.

Incitat de acest subiect (ca si de celulele stem care s-a demonstrat ca au puterea de a repara multe tesuturi distruse aparent ireversibil), am cautat mai multa informatie si am gasit date cam putine. In orice caz, dincolo de faptul ca nu se vrea dat pe piata acest vaccin impotriva imbatranirii – pentru ca, sa fim seriosi, nu vrea nimeni concurenta, nu exista nici un interes ca populatia sa traiasca mai mult, sa fim mai multi pe planeta – exista o oarecare retinere in libertatea de informatie pe care netul o are (care libertate, unu, si doi, netul suntem noi, fiecare informatie implica un act volitiv); finalului articolului din Wikipedia se incheie cu acea ambiguitatea specifica protejarii informatiei; sau ne-stiintei exhaustive, incomplete: subiectul e dezbatut in continuare, inca nu e clar etc. Cert e ca domeniul e imens.

Pentru mine, stiinta medicala este la un nivel absolut revolutionar, inspaimantator de avansata. Sunt posibile mutarea genelor, crearea de mutatii genetice, de mutanti. Adica oameni cu ochi de bufnita etc. Cred ca in mai putin de 100 de ani oamenii se vor clona (daca nu deja se si face) iar anumite gene de creare a super-omului vor/pot fi implantate embrionului. Eu vad o medicina in care omul isi repara singur organele si tesuturile, isi creste singur dintii cazuti, este tratat de cancer, cred, sincer, in naivitatea mea, ca aceasta stiinta este la momentul de fata posibila, dar asta nu inseamna ca este si publica.

Advertisements

About scstefan1

Melbourne
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s