Despre rugaciune si alte ganduri

Cred ca nici o religie nu este mai buna decat alta si cea mai buna religie este omul care practica acea religie. Religia este de fapt o disciplina pentru adeptii religiei respective si un mod de organizare. O anumita autocefalie. Tot ce conteaza este ca acea persoana sa isi practice acea religie cu maximum de credinta si intr-0 maniera in care care oricine ar fi cel cu care interactioneaza, acea persoana sa simta binele. Adica eu sunt un bun ortodox daca in viata mea pot interactiona foarte bine cu un tibetan, sa zicem. Si alte exemple.

Am inteles de ce e important sa ne rugam: rugaciunea pentru sine este un exercitiu de rugaciune. Este prima treapta. Asa cum inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu. Urmeaza apoi dragostea de Dumnezeu. Rugaciunea pentru altii este de fapt rugaciunea adevarata si reprezinta un nivel superior al rugaciunii. Rugaciunea pentru dusmani este intr-adevar poate cel mai inalt nivel al rugaciunii. Salvandu-i pe altii, te salvezi pe sine. Nu poti dobandi mila, pana cand nu arati mila. Noi suntem de fapt responsabili de mantuirea noastra prin mantuirea celui de langa noi. Iar indiferenta este un pacat. In momentul in care fortele tale sunt pentru ceilalti, atunci putem vorbi de indumnezeirea omului, care se lasa pe el si tot ce are el mai bun si ofera celorlalti. Atunci omul devine una cu Dumnezeu. Atunci omul se aseamana cu Dumnezeu care a facut acelasi lucru: a dat pe Fiul Sau oamenilor.

Acum sigur ca unii pot incepe a se ruga pentru altii gandindu-se la binele pe care si-l fac astfel dar ma abtin din a comenta aceasta.

Un om nu trebuie sa isi schimbe religia. Personal nu cred ca un european poate sa devina vreodata australian (am vrut sa zic asiatic, dar mi s-a parut ca suna mai bine si mai realistic asa) asa cum un crestin nu poate sa devina budist sau invers. O religie se pastreaza prin educarea copiilor de mici in religia respectiva. Felul in care fiecare si-a absorbit de mic copil religia sa, a crescut cu ea, a invatat-o e ca si cum inveti limba materna. Iar apoi, dupa ce ai invatat limba materna, toate celelalte limbi vor fi limbi ‘straine’. Mereu te vei raporta la limba materna. Cei care nu invata religia, nu vor avea niciodata o alinare la greu si atunci cand vor sangera in viata vor fi mai rau decat animalele. Durerea ii va conduce la ura, suferinta la manie etc. Vor bantui in intuneric plini de rani fara a avea “trusa de prim ajutor” la indemana iar ranile pot degenera in cangrena. 

Si un ultim gand: imi sunt dragi toti oamenii care vorbesc despre smerenie, milostenie si asa mai departe. Imi face mare placere sa ii ascult. Cati, insa, le si practica?

Advertisements

About scstefan1

Melbourne
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s