Un caz

Un roman de 39 de ani a fost condamnat la 27 de ani de inchisoare pentru furtul a 5 milioane de dolari. Va fi eliberat deci cand va avea 66 de ani. Ce va mai putea el face atunci cu un cazier imens dupa el? Ce o sa faca cu o asa tinichea de coada? Il va mai angaja cineva? O sa inceapa sa se apuce iar de furat, probabil. Sunt convins ca nu s-a gandit nici o clipa la asa repercusiuni si el a crezut ca doar se joaca online pe computer.

Sincer, mie mi se rupe inima de acest caz. Desigur, nu cunosc personajul deloc si o sa ganditi probabil “ia uite si la asta, i-e mila de un hot”, dar imi imaginez ca tipul va sta 27 de ani la racoare intr-o puscarie din America unde va fi vai de el acolo! Ma gandesc la toti negrii si toti puscariasii cu shtate vechi acolo – altii inchisi pe viata – cu care respectivul va sta acolo.

5 milioane de dolari e suma mare, altii au furat insa miliarde. ma intreb, nu se putea gasi o solutie prin care banii sa fie returnati la purtator, din cate am inteles el a furat electronic? Pai va dati seama ce tratament i se aplica bietului roman la inchisoare in America? Va dati in ce anturaj va intra, un om care, dpdv intelectual e un capabil, desigur, nu apar hotia si lacomia din el, dar mi se pare o pedeapsa foarte mare si, gandesc subiectiv problema; nu cred ca trebuia sa i se dea o pedeapsa atat de mare.

Dom’le, mie imi place furtul de tip jidanesc. Cand nu se fura mult, doar atat cat sa te ciupeasca un pic, te inteapa nitel, atat cat sa le fie lor bine si tie rusine sa revendici furtul. Se fura cate juma de procent, o cutie de vopsea, sau un bax de cafea din 20 de tiruri pline de cafea, 2-3 minute dintr-o sedinta, cateva hartii, cateva cabluri, cateva piese noi si tie ti le baga pe-alea vechi etc. Astia care fura asa, fura cu cap, romanii fura cu lacomie. Unii stiu dom’le sa invarta treburile si pozeaza in bun simt, te fura, dar iti da sentimentul ca te ajuta, bine, nu te fura chiar de tot. Nu poti dom’le, e-adevarat, sa bagi mana asa pana la cot, bagi un deget asa mic, daca iese bine, daca nu incerci si in alta parte.

Ei, si uite-asa alunecam cu discutia; iata un subiect demn de premiul Nobel: Teoria Furtului. Nu m-ar mira ca intr-o zi sa apara scrisa de un roman, de cine altcineva, si sa fie promovata la Humanitas de Tariceanu, Nastase si Vantu. Nu ar fi e singurii, dar primii care mi-au venit in cap.

Advertisements

About scstefan1

Melbourne
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s