Doru Costache

De Parintele Doru Costache ma leaga amintiri frumoase, putine, dar cu mare incarcatura pentru mine personal. Am plans cand am citit cat sufera. De ce, noi oamenii, nu stim sa traim impreuna? Raul cand nu e smuls de la radacina se prolifereaza mai abitir ca mai inainte. Virusii daca nu sunt distrusi de antibiotic in 5 zile de la aparitie nu numai ca devin imuni la acel antibiotic, dar se si hranesc cu el, devenind astfel mai puternici chiar si la alte tipuri de antibiotic.

Parintele Doru Costache a avut o misiune foarte grea de care cred ca s-a achitat. Exista, cum le place australienilor sa spuna pe aici, un ‘risk management’. Adica, mai pe romaneste, nu dai in gropi cu lumanarea in mana de doua ori in acelasi loc (shame on you if you fool me once, shame on me if you fool me twice); identifici greselile, le analizezi, si dupa ce te-ai uitat un pic la ele, iei si atitudine, ca sa nu mai repeti asta mereu precum. Dupa mintea mea, Doru Costache a facut asta. El nu putea sa faca minuni peste noapte, iar daca cineva, fie si de la Patriarhie, si-a imaginat vreo abracadabra, atunci acea ‘imaginatie’ este ori pripita ori naiva. Doru Costache incearca si trebuie sa isi tina capul deasupra apei. Eu cred ca alegerea pe care a facut-o deja in sufletul lui este cea mai buna. Eu asa cred. Sigur ca altii pot sa creada altceva. Este un moment in viata in care trebuie sa stii sa spui nu – dincolo de toata povestea cu gandirea optimista si starea pozitiva. Pentru ca nimeni nu lucreaza singur, iar singur impotriva tuturor e un mit care, Dumnezeu sa ma ierte, nu stiu, la o adica, cat e de real astazi. Totusi Rambo a fost doar un film. Patriarhul insusi a spus: “Patriarhul nu lucreaza singur”.

Parinte, fiti tare, si continuati drumul pe care l-ati inceput. Continui sprijinul in rugaciune si ii multumesc lui Dumnezeu ca imi da aceasta putere sa pot sa o fac din tot sufletul.

Doamne, ajuta,

Catalin Stefan

p.s. pentru a clarifica lucrurile intrebatorilor: sper si cred ca Parintele Doru Costache va fi in cele din urma eliberat curand de catre Patriarhia Romana din functia de Preot Paroh la Biserica Sfanta Maria din Sydney urmand sa slujeasca la Biserica Ortodoxa Greaca din Australia, continuand legaturile cu lumea ortodoxa romaneasca. Sigur ca unii pot vedea aceasta ca o mare pierdere pentru noi romanii ortodocsi – si poate ca pana la un punct asa si este – dar in final eu consider ca este vorba de un castig, atat pentru comunitate, cat si pentru Doru Costache.  

Advertisements

About scstefan1

Melbourne
This entry was posted in Religious, Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Doru Costache

 1. redemption says:

  Cred ca parintele Doru a luat o decizie buna… ce e de regretat e faptul ca ortodoxismul romanesc nu stie sa-si tina valorile daramite sa le promoveze.
  Ma bucur ca am avut ocazia sa-l cunosc cat a profesat la Bucuresti 🙂

 2. scstefan1 says:

  Ai dreptate, dar poate ca e putin prea mult spus ‘ortodoximul romanesc’ – si ma gandesc la morti mai degraba decat la vii – chit ca dintr-un anumit punct de vedere te inteleg si ai perfecta dreptate. Dar poate ca nu tot ortodoxismul romanesc e de vina, ci doar cateva ‘uscaturi’ care mai atarna inca. Cat? Nu stiu, e o problema de zile.

  Cred si sper din toata inima ca Patriarhul Daniel va aduce un suflu nou BOR si se pare ca un departament cu care s-ar putea si ar trebui inceputa primenirea este ‘externele’. Nu este un secret pentru nimeni ca preotii in strainatate au o viata foarte grea si ca au nevoie de mult ajutor. Sunt atatea probleme in lumea asta care se pot rezolva atat de usor cu putina comunicare. Si, Har Domnului, de la Graham Bell incoace (fara sa mai pomenim de Gates si email), comunicarea intre noi nu ar mai trebui sa fie o problema. Bine, am trait si eu paradoxul sa nu ma inteleg cu romanii mei desi impartasim acelasi grai, dar aici suntem deja pe o alta problema pe care o voi aborda probabil intr-o discutie viitoare.

 3. NATALIA says:

  PARINTELE DORU COSTACHE A FACUT NUMAI BINE SI SA LE FIE RUSINE LA ACEI NENOROCITI SI IDIOTI CARE L-AU AMENINTAT SI CARE AU VRUT SA IL VADA PLECAT DE LA BISERICA NOASTRA SE CRED PUTERNICI CA SINT IN AUSTRALIA RUSINE MARE IDIOTIE DE AIA NU II AJUTA DUMNEZEU .SA VA DEA DUMNEZEU RAUL TOT PE CARE L-ATI FACUT IDIOTILOR.

 4. Bogdan says:

  Iata cum un om cu o extraordinara moralitate si personalitate exemplara are de suferit din cauza unor alti oameni care sa spunem ca nu se ridica nici macar pana la genunchii lui. Sunt unul dintre cei pastoriti in Bucuresti de parintele Doru, iar faptul ca la un moment dat m-a ajutat cu un sfat parintesc (mi-a fost o perioada foarte scurta duhovnic, in conditiile in care in Bucuresti, dupa parerea preotimii de aici nu ar trebui nici macar sa intru in Biserica deoarece sunt gay) ma face sa nu il uit niciodata. Multumesc si Doamne Ajuta

 5. Doriana says:

  Doru Costache…mare om, extraordinar profesor, minunat preot!

 6. Dyo says:

  Apreciez mult eforturile sale interdisciplinare, mai ales in domeniul (re)impacarii stiintei cu religia – doua domenii artificial despartite de rationalismul occidental. Contributia sa la cartea lui Kalomiros despre “Sfintii Parinti despre originea si destinul omului …”, precum si la “Noua reprezentare a lumii”, sunt de mare importanta in contextul de gandire actual din societatea romaneasca …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s